Köpa idrotts- och sportprylar på nätet är enkelt, dessutom är det ofta fri frakt och för ett par tior kan du få paketet till dörren. Här får du tips på vad du ska tänka på!

Det är bara att klicka in på en sajt, bocka för det du vill ha, lägga det i utkorgen och klicka på betala – som du oftast kan göra med Klarna, Qliro, Collector eller liknande. På fem sekunder har du fullgjort köpet och det kommer en faktura. Det har aldrig varit smidigare att handla sportprylar på nätet!

Produktbeskrivning

Du och kanske de flesta med dig handlar online, speciellt under en pandemi är det bekvämt att få paketen till dörren. Men det finns också några som säger att de har svårt att få de plagg vill ha, att de behöver ”känna” på dem och prova dem, likaså med träningsskor.

Vad har säljsajterna för idrottsprylar och sportprylar gjort åt detta? Oavsett om du handlar på en större mer känd sajt eller på en mindre har de flesta skaffat sig mycket bra instruktioner för måttagning. Du kan själv mäta med måttband på exakt angivna kroppsdelar eller på fötterna och se vilken storlek du motsvarar. Storlek 40 betyder inte alltid en svensk storlek 40, så oavsett från vilken sajt du beställer behöver du mäta.

Läs också produktbeskrivningen och stäm av att tyget eller materialet i exempelvis en sula eller en klubba är det du söker, om det inte stämmer till fullo, kontakta sajten och fråga eller köp inte – det finns många sajter som säljer idrotts- och sportprylar. Konkurrensen mellan sajterna är hård och det kan gynna dig.

Jämför priser

Det är inte ovanligt att samma produkt har olika priser på olika sajter. Det vanligaste som de flesta människor gör idag är att man använder en prisjämförelse, exempelvis Pricerunner eller liknande för att få en överblick över prisbilden för de idrottsprylar man söker. Då kan du välja att handla där det är billigast.

Ångerrätt inom EU

Sajten du handlar dina sportprylar hos lyder under e-handelslagen och lagen som handlar om distansavtal med avtal utanför affärslokal.  De ska tillhandahålla information om sina egna kontaktuppgifter, det vill säga du ska kunna kontakta dem om du inte är nöjd eller har problem. Det ska finnas tydliga prisangivelser och de har också skyldighet att informera om ångerrätten – som är lagstadgad.

Grundregeln för dig som konsument är 14 dagars ångerrätt så länge du köper produkterna utanför affärslokal och på distans, men det finns två variationer i lagen. När det gäller varor, som exempelvis sportprylar, början ångerrätten att gälla dagen efter att du som konsument tagit emot varan. Om du istället har köpt en tjänst startar ångerfristen att gälla dagen efter att avtalet ingåtts, det vill säga dagen efter det fullbordade köpet.

Tullregler

Utbudet online är oändligt, och man kan dessutom handla smidigt inom hela EU. Köper du från exempelvis USA, Kina eller ett annat land utanför EU behöver du tänka på tullregler. Det går att handla upp till en viss summa tullfritt och det är viktigt att kontrollera vilket land du egentligen handlar ifrån eftersom sajten ändå kan vara på svenska.