Sverige är ett land som är känt för populariteten kring utövande av idrott. Vi betraktas som ett land med en befolkning som gillar att röra på sig och motionera, vilket till stor del stämmer. Vi har många duktiga idrottsmän och -kvinnor i landet som är framgångsrika i alla olika typer av sporter. I Sverige hålls idrottsgalor av olika slag frekvent, och dessa lockar många besökare, både digitalt och fysiskt.

Den mest populära och framstående är dock just ”Idrottsgalan”, vilken är ett event som uppmärksammar och bedömer vilka idrottsmän och -kvinnor som har presterat extra bra och beundransvärt under året. Det är tradition att det svenska kungahuset har en representant på plats under själva idrottsgalan, samt att denna ibland även delar ut det pris som innebär mest berömmelse och framgångsrik prestation. Det finns även andra idrottsevenemang som beskrivs som galor, men detta är den mest framstående i Sverige.

Idrottsgalan

Idrottsgalan hålls en gång per år, alltid i januari månad och i byggnaden Globen i Stockholm. Anledningen till att den hålls just där är för att byggnaden har väldigt många sittplatser, vilket gör att man kan erbjuda många personer att komma och se evenemanget direkt på plats. Galan sänds även digitalt på tv, och ses av drygt en halv miljon människor varje år på det sättet. Evenemanget brukar därför beskrivas, i folkmun, som en folkfest eftersom så pass många människor är engagerade och intresserade av idrott och de nominerade idrottsutövarna.

Syftet med idrottsgalan

Anledningen till att idrottsgalan hålls är att uppmärksamma alla duktiga idrottare i vårt land. Man vill sporra dem att prestera extra bra, och många kämpar hårt i sitt idrottsutövande för att vinna en utmärkelse. För många idrottare betraktas att vinna en utmärkelse på idrottsgalor, och i synnerhet ”Idrottsgalan” som ett kvitto på en fin prestation i sin idrott, samt en bekräftelse på att man har lyckats inom sin sport. Det är förknippat med en stor ära, och något som många eftersträvar.

Möjligheten att vinna pris för sin prestation är därför något som gör att många idrottsutövande vill prestera lite extra bra.

Olika typer av utmärkelser

Det finns olika typer av utmärkelser, exempelvis:

  • Den bästa manliga idrottaren
  • Den bästa kvinnliga idrottaren
  • Bäst presterande lag

Kända personer som vunnit

Många framstående personer har vunnit pris och utmärkelser på idrottsgalan genom åren, däribland Zlatan Ibrahimovic, Sara Sjöström, Armand Duplantis m.fl. Det finns en möjlighet att vinna utmärkelse flera år i rad, vilket exempelvis Sara Sjöström gjort två år i rad under tvåtusentio-talet.

Många personer som vinner, om inte alla, är otroligt folkkära bland det svenska folket. Många idrottsintresserade är engagerade i evenemanget och röstar på sin favoritidrottsperson. Då alla har möjlighet att rösta på de nominerade personerna, medför det att den person vilken åskådarna anser vara den bästa i utövandet av sin sport, med största sannolikhet vinner. På så sätt inkluderar man även åskådarna i evenemanget, och alla kan känna att de får bidra och göra sin röst och åsikt hörda. Varje samtal kostar en viss summa, utav vilken en del går till en hjälporganisation för att stötta utsatta i samhället.