Ungefär var tredje svensk är engagerad i någon form av sportförening i Sverige. Även om motionsidrott som löpning, gång och träna på gym engagerar många fler så är det fortfarande en hög siffra engagerade i föreningslivet. Riksidrottsförbundet kommer varje år ut med statistik över antalet utövare och genom det kan vi se vilka Sveriges fem mest populära sporter är.

#1 Fotboll

Med över 600 000 utövare så är fotboll den klart populäraste sporten i Sverige. Det är inte världens största sport, men har ändå 265 miljoner utövare och mängder med fans som följer sina favoritlag i serie- och cupspel. Varför fotboll är så populärt beror antagligen på enkelheten. Samla en grupp, ta fram en boll och kör. Svårare än så behöver det inte vara. Den är i och med sin popularitet även en sport som genererar mycket pengar.

#2 Golf

Golf kommer med sina cirka 538 000 utövare på en betryggad andraplats över populära sporter i Sverige. Antalet kan dock skifta rätt ordentligt beroende på sommarens väder, men flera miljoner rundor bokas in varje år och var tredje golfare deltar i minst en tävling per år. Fördelen är att sporten kan utövas av de flesta. Nackdelen är att det krävs en del dyr utrustning.

#3 Friidrott

Många olika idrotter går in under samlingsbegreppet friidrott. Här finns löpning, höjdhopp, diskus, stavhopp och mycket, mycket mer. Sporten är en av de äldsta i världen och kan spåras tillbaka till antiken. Många svenska idrottare har nått stor framgång inom friidrotts-grenarna och inspirerat de 469 000 aktiva utövare som idag finns i Sverige.

#4 Gymnastik

Liksom friidrott finns det många olika grenar inom gymnastiken så som ringar, barr och fristående. De olika grenarna samlar ungefär 265 000 utövare i Sverige. Gymnastik är den största sporten bland kvinnor vilket gör att den puttar ner mer manligt dominerade sporter från topplistan. Det finns ungefär 1100 gymnastikföreningar i Sverige som sysslar med allt från barngympa till elitidrott.

#5 Innebandy

Tätt bakom gymnastik hittar vi innebandy med cirka 256 000 utövare. Sporten blev stor på 1960-talet och har om man räknar med skolverksamhet, korpenlag och motionärer många fler utövare. Då blir innebandy den näst populäraste sporten i Sverige. Likt fotboll är det en enkel sport att börja med rent utrustningsmässigt och kan spelas både inomhus och utomhus.

Detta är alltså en sammanställd lista där alla i Sverige räknas in. Går man efter kön blir listorna annorlunda.

För män blir topplistan då:

  • 1: Fotboll
  • 2: Innebandy
  • 3: Golf
  • 4: Ishockey
  • 5: Skytte

Och för kvinnor:

  • 1: Gymnastik
  • 2: Fotboll
  • 3: Ridsport
  • 4: Friidrott
  • 5: Golf

De här listorna är också över tävlingsinriktad idrott. Skulle man även räkna in övrig idrott skulle listorna antagligen se väldigt annorlunda ut. Det är dock enkelt att se att sport är populärt att utöva i Sverige och att många ser det som en naturlig del av sin vardag. Ungdomsidrotten är fortsatt populär i Sverige och det finns föreningar över hela landet där ungdomar kan samlas för att utöva sin idrott.