Sverige må vara ett litet land sett till antalet invånare. Men trots det finns det gott om framgångsrika svenska idrottare. Här är de hetaste just nu.

Från friidrott till bordtennis

När folk utomlands tänker på svenska idrottare har det framför allt varit inom fotboll, ishockey och tennis. Björn Borg dominerade länge tennisscenen medan namn som Zlatan Ibrahimovic och Peter Forsberg ofta nämnts som de bästa svenska idrottarna någonsin.

Bara Zlatan av de tre är aktiva just nu. Men den framgångsrike fotbollsspelaren fortsätter att vara bra. Under 2020/2021-säsongen stod han för många fina prestationer och lyckades trots lång skadefrånvaro att göra 15 mål och 2 mål framåt när AC Milan slutade femma i ligaspelet.

Men vilka fler svenskar finns det? I delar av världens är stavhopp en idrott som har hamnat i skymundan. Men för svensk del är det tvärtom. Armand Duplantis har slagit världsrekord efter världsrekord och väntas göra det bra i OS 2020 (som går av stapeln sommaren 2021 pga Covid-19-pandemin). På damsidan inom stavhoppet har även Angelica Bengtsson gjort det bra. De två svenska stavhopparna är därför de två hetaste och mest populära inom svensk idrott 2021.

Inom svensk friidrott finns det även andra namn som sticker ut. Diskuskastaren och kulstötaren Daniel Ståhl har sedan ett antal år tillbaka skördat stora framgångar under den svenska fanan. Även han är hett namn till att bidra starkt för Sverige under 21 års OS.

Stora namn i hela världen

Det finns dock svenska idrottare inom större sporter som gör det. Hur stor vissa friidrottare är förbli det svårt för en duktig stavhoppare att bli större än superstjärnorna inom fotboll, bland annat. Just där återfinns mittfältaren Emil Forsberg som under flera säsonger varit en enormt viktigt pjäs på mittfältet i tyska Leipzig. Han slog assistrekord genom tiderna i Bundesliga under säsongen 2017/18 vilket gör Sundsvall-sonen till en gigant.

Inom fotbollen finns även Viktor Lindelöf Nilsson. Mittbackar blir sällan lite uppmärksammade som de offensiva spelarna, men spelar man i Manchester United går det inte att blunda för någons kvalitet. Lindelöf Nilsson har sedan övergången till United 2017 representerat klubben över 100 gånger i olika sammanhang och är en av de största och mest framgångsrika idrottarna just nu.

Den sport där Sverige fostrat flest stjärnor genom tiderna. Med namn som Börje Salming, Peter  Forsberg, Niklas Lidström och Mats Sundin finns det alltid en stor press på de svenska spelarna som kommer till NHL. Många av dem har dock klarat av det utmärkt. Gabriel Landeskog är kapten för det klassiska laget Colorado Avalanche och även om det inte blivit någon Stanley Cup-vinst har Landeskog gjort sig ett populärt namn på andra sidan Atlanten.

Det har även Nicklas Bäckström gjort. Även om den förre Brynäs-spelaren börjar bli äldre fortsätter han att göra det bra i Washington Capitals. Svensken närmar sig 1000 poäng vilken troligtvis kommer att slås under nästa säsong. Det, tillsammans med många andra faktorer, gör att ”Bäckis” är en av Sveriges mest framgångsrika idrottare just nu. Även om det finns många.